Descripció del municipi
Formentera del Segura és un xicotet municipi (4,3 kms2 d’extensió) situat en plena horta tradicional de la Vega Baixa i localitzat en el marge esquerre del Riu Segura a tan sols 10 quilòmetres de la seua desembocadura a Guardamar del Segura.
Tradicionalment, Formentera del Segura ha sigut un municipi eminentment agrari, encara que hui dia això ja no es correspon amb la realitat ja que en tot just 20 anys s’ha passat d’un domini del sector primari a una situació actual on aquest és el menys representatiu i on el pes de l’economia local recau en els sectors secundari i terciari. A més, a aquest canvi en l’estructura econòmica del municipi cal afegir que es troba immers en una important etapa de desenvolupament, tant urbà com socioeconòmic, derivada de la gran activitat urbanística de la zona. Així, en uns pocs anys s’ha passat d’una població pràcticament estancada en uns 2.000 habitants a tindre en l’actualitat més de 4.500.
La localidad está dividida en tres núcleos urbanos: el núcleo principal, localizado entre las localidades de Almoradí y Rojales; el barrio de “Los Palacios”, a 1,5 kilómetros del núcleo de población principal y limítrofe con el área urbana de Rojales; y la “Urbanización Fincas de la Vega”.
Ressenya històrica
La localitat, d’origen musulmà, va passar al segle XIII a Jaume d’Aragó. Durant segles va anar passant, com a venda, herència o donació, per les mans de diferents senyors i nobles, fins que va acabar finalment sent propietat del Marqués d’Algorfa, el qual la va cedir al seu fill Nicolás i aquest, secundant-se en la llei Alfonsina, va fundar el poble de Formentera del Segura. Així, es pot considerar que, històricament, la població de Formentera naix en 1731 a l’empara del privilegi alfonsino i a través de Sr. Nicolás Pérez de Sarrió, Senyor de Formentera. El lloc va pertànyer a Oriola, fins al segle XVI a partir del qual es va fer independent d’aquesta ciutat.
Les immillorables condicions de reg del seu terme, que està vorejat pel Riu Segura, van permetre al poble experimentar un ràpid desenvolupament en el segle XIX, a mesura que el règim senyorial deixava passe a les propietats minifundistes.
Hui dia, el municipi compta ja amb una població superior als 4.500 habitants i es troba immers en una important etapa de creixement socioeconòmic derivat, fonamentalment, de la importantíssima activitat urbanística en la zona.
Compendi històric oriolà
D. José Montesinos Pérez Martínez (1745-1828), va escriure entre 1791 i 1816 el «Compedio Històric Oriolà«, cèlebre manuscrit que es troba hui dia en la Caixa Rural Central d’Oriola.
Cal dir que l’obra de Montesinos ha resultat ser una mescla d’història, llegenda i mite.